Vem är världens snabbaste man?

Det finns många människor som varit otroligt snabba på 100 meter genom tiderna. Världsrekordet har slagits gång på gång. Totalt har över 160 löpare klarat av att springa under tio sekunder vilket är mycket imponerande.

Det är länder som USA, Jamaica, Nigeria och Storbritannien som har flest löpare som nått under den magiska gränsen. Den absolut snabbaste av dem alla och världens snabbaste man är jamaicanen Usain Bolt. Han slog det tidigare världsrekordet 2009 i Berlin på smått otroliga 9.58. Det motsvarar en fart på cirka 40 kilometer i timmen.

Det finns bara två andra personer som har lyckats springa på en tid under 9.70 och det är Tyson Gay från USA och Yohan Blake från Jamaica. Båda hade en tid på 9.69.

Utrustningen blir bättre hela tiden

Det är svårt att jämföra rekord från olika generationer eftersom utrustningen blir bättre med tiden. Nya skor tas fram hela tiden som ska göra att löpare springer fortare, det gäller inte minst längre distanser. Samma sak gäller underlaget som de springer på.

Förr eller senare kommer vi dock nå en gräns som vi människor inte kommer kunna överta, oavsett hur mycket bättre materialet blir. Usain Bolt var till exempel ett unikum som världen sällan skådat inom friidrott.

Ett rekord som kommer bli svårt att slå

Med tanke på att Usain Bolts världsrekord har stått sig i sedan 2009 tyder på att hans rekord kommer bli otroligt svårt att slå. Ingen har ens varit i närheten av att slå det under de senaste tio åren. De som varit närmast under 2020-talet är amerikanerna Trayvon Bromell och Fred Kerley som båda har lyckats att springa på 9.76.

Det kan tyckas vara en liten marginal med bara 18 hundradelar men inom 100 meter är varje hundradel en evighet. Eftersom ingen annan har lyckats vara i närheten av Usain Bolts världsrekordtid genom tiderna tyder det på att hans rekord kommer stå sig under en lång tid framöver.

Något som är extra intressant är att Usain Bolt även har världsrekordet på 200 meter. Även det slog han 2009 i Berlin på 19.19. Det tidigare rekordet ansågs vara ett av de svårare rekorden att slå. Bolt krossade det gamla rekordet som Michael Johnson hade på 19.32 när han joggade i mål de sista 20 meterna.

Det kommer ta lång tid innan vi får se en löpare av Bolts kaliber som kan utmana att bli världens snabbaste man.