Städer i Dalarna

Dalarna, beläget i hjärtat av Sverige, är känt för sin rika historia, vackra natur och mångsidiga kultur. Inbäddat i detta landskap finns flera charmiga städer, var och en med sin egen unika karaktär och historia. Varje stad har också producerat några kända idrottare genom åren. I denna artikel ska vi utforska sju av Dalarnas mest betydelsefulla städer: Borlänge, Falun, Avesta, Ludvika, Mora, Säter och Gagnef.

Borlänge

borlänge

Borlänge Kommun

Borlänge, beläget i den södra delen av Dalarna, är en stad med en intressant historia och en modern framtid. Staden har sina rötter i järnhanteringen och har genomgått en betydande utveckling under de senaste decennierna. Borlänge är en del av Borlänge kommun, som också inkluderar flera mindre samhällen och byar.

Borlänges historia:

Borlänge har sina rötter i järnhantering och industriell utveckling. Under 1800-talet växte staden fram kring järnverken och lockade arbetare från hela landet. Industrialiseringen präglade Borlänges tillväxt och stadens ekonomi blomstrade under många år. Med tiden har staden genomgått en omvandling och anpassat sig till en modern ekonomi med fokus på teknik, service och kulturellt utbyte.

Kort beskrivning för besökare:

Borlänge välkomnar besökare med sin moderna atmosfär och mångfaldiga kultur. Staden erbjuder ett brett utbud av aktiviteter och sevärdheter för alla smaker. För de som är intresserade av historia finns det möjligheter att utforska Borlänges industriella arv genom besök på museer och historiska platser. För naturälskare finns det vackra områden att utforska i närheten, inklusive skogar och sjöar perfekta för vandring och fiske. Dessutom har Borlänge ett aktivt kulturliv med teatrar, konserter och festivaler året runt.

Kommun: Borlänge ligger i Borlänge kommun, en kommun som sträcker sig över en stor del av Dalarna och inkluderar både stadsmiljöer och natursköna områden.

Kända personer från Borlänge:

 • Bröderna Norén är en svensk musikduo bestående av bröderna Ola Norén och Fredrik Norén, som är kända för sin musikaliska talang och sina framgångsrika insatser inom den svenska musikscenen. Duon har sina rötter i Falun, Dalarna.
 • Miss Li, egentligen Linda Therese Karlsson, född den 21 juli 1982 i Borlänge, är en framstående svensk popsångerska, låtskrivare, pianist och före detta allsvensk fotbollsspelare.

Kända idrottare från Borlänge:

 • Maria Hjorth, född den 15 oktober 1973 i Borlänge, är en framstående svensk professionell golfspelare.
 • Maja Anna Linnéa Dahlqvist, född den 15 april 1994 i Stora Tuna församling i Borlänge, är en framstående svensk längdskidåkare. Uppvuxen i Borlänge, tävlar hon för Falun-Borlänge SK och representerar Sverige i internationella tävlingar.

Kända företag från Borlänge:

 • Borlänge har en diversifierad näringslivsstruktur med företag inom olika sektorer, inklusive teknik, service och tillverkning. Exempel på kända företag från Borlänge inkluderar Dalarnas flygflottilj, som är en del av svenska flygvapnet och en viktig arbetsgivare i regionen.

Borlänge fortsätter att locka besökare och invånare med sin dynamiska atmosfär, rika historia och mångfaldiga möjligheter. Från industriell arv till moderna bekvämligheter, Borlänge är en stad där det gamla möter det nya och skapar en spännande miljö för alla att utforska.

Falun

falun

Falun Kommun

Falun, en av Dalarnas äldsta städer, är en pärla belägen i hjärtat av Sverige. Med sin rika historia och vackra natur lockar staden besökare från när och fjärran. Falun är en del av Falun kommun och är mest känd för sin historiska betydelse och kulturella rikedomar.

Faluns historia:

Falun har en lång och fängslande historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Staden växte fram kring gruvdrift, särskilt kopparbrytning, som var en av de mest betydelsefulla i världen under 1600-talet. Den röda färgen från kopparbrytningen är ett karakteristiskt drag i stadens arkitektur och har gett upphov till begreppet “Falu rödfärg”. Falu koppargruva, som är en av världens äldsta gruvor och en UNESCO:s världsarvslista, är en ikonisk symbol för stadens historia och arv.

Kort beskrivning för besökare:

Falun lockar besökare med sin rika kultur och mångfaldiga sevärdheter. Staden erbjuder möjligheter till historiska rundturer, där besökare kan utforska gruvan och lära sig mer om dess betydelse för stadens utveckling. För den naturintresserade finns det också vackra områden att utforska i närheten, inklusive skogar, sjöar och berg. Staden har också ett blomstrande kulturliv med teatrar, konstgallerier och musikscener som erbjuder en rad evenemang året runt.

Kommun: Falun är en del av Falun kommun, en kommun som omfattar både staden och dess omgivande landsbygd. Falun kommun är känd för sin rika historia, vackra natur och aktiva kulturliv.

Kända personer från Falun:

 • Magda Gad, född den 17 oktober 1975 i Falun, är en svensk krigskorrespondent och Mellanösternanalytiker. Hon är känd för sitt arbete med att skriva, fotografera och filma sina reportage från konfliktområden runt om i världen, särskilt i Mellanöstern.
 • Robban Bäck, född Robert Johan Bäck den 23 augusti 1972 i Falun, är en svensk trummis som har gjort sig känd genom sitt arbete inom den internationella musikscenen, främst inom hårdrock och heavy metal-genren.n.

Kända idrottare från Falun:

 • Zećira Mušović en svensk fotbollsmålvakt född den 26 maj 1996 i Falun. Hon spelar för Chelsea och Sveriges landslag.

Kända företag från Falun:

 • AB Fagerhult, en ledande svensk belysningsföretag med global närvaro.

Avesta

Avesta Kommun

Avesta, en stad längs Dalälven i Dalarnas län, Sverige, är en plats med en rik industriell arv och en unik natur. Staden är en del av Avesta kommun och har en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden.

Avestas historia:

Avesta har en lång historia av järnhantering och metallproduktion, vilket har varit en central del av stadens ekonomi under århundraden. Under 1800-talet upplevde Avesta en betydande tillväxt tack vare utvecklingen av stålindustrin. Staden var en viktig aktör inom svensk industrisektor och var känd för sin högkvalitativa stålproduktion. Idag är Avesta fortfarande en viktig industriell knutpunkt i regionen, men har också utvecklats till att erbjuda en mångsidig ekonomi med fokus på teknik, service och turism.

Kort beskrivning för besökare:

Avesta lockar besökare med sin vackra natur och sina industriella sevärdheter. Staden erbjuder möjligheter till att utforska sin industriella arv genom besök på museer och historiska platser, inklusive Avesta Art, en internationell konstnärsby som är en unik attraktion i regionen. För naturälskare finns det också många möjligheter till utomhusaktiviteter längs Dalälven och i de omgivande skogarna. Staden har också ett blomstrande kulturliv med teatrar, konserter och konstutställningar.

Kommun: Avesta är en del av Avesta kommun, en kommun som sträcker sig över en stor del av Dalarna och omfattar både stadsmiljöer och natursköna områden.

Kända personer från Avesta:

 • Ola Salo, även känd som Rolf Ola Anders Svensson Salo, är en välkänd svensk artist och musiker, född den 19 februari 1977 i Avesta, Dalarna. Han är mest känd som sångare och frontman för det framgångsrika svenska rockbandet The Ark.

Kända idrottare från Avesta:

 • Tony Rickardsson, född den 23 oktober 1970 i Avesta, är en av Sveriges mest framstående speedwayförare genom tiderna. Han är känd för sin imponerande karriär och sina många framgångar på speedwaybanan, både nationellt och internationellt.
 • Lars Einar Johansson är en svensk professionell ishockeymålvakt och är född den 11 juli 1987 i Avesta, Dalarna. Han har spelat för flera olika lag i Sverige och utomlands under sin karriär.

Kända företag från Avesta:

 • Outokumpu, en global ledare inom rostfria stålprodukter med en anläggning i Avesta.

Ludvika

Ludvika Kommun

Ludvika, beläget i den södra delen av Dalarna, är en stad med en rik industriell arv och en mångfaldig kulturell scen. Staden är en del av Ludvika kommun och har en historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet.

Ludvikas historia:

Ludvika har en rik historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Området har varit bebott sedan forntida tider, och spår av mänsklig bosättning har hittats i form av fornminnen och fornlämningar. Under medeltiden var Ludvika en del av Bergslagen och var känt för sin gruvdrift och järnproduktion. Industrialiseringen på 1800-talet ledde till en blomstrande ekonomi, med etableringen av gruvor och metallurgiska industrier som bidrog till stadens tillväxt och utveckling.

Kort beskrivning för besökare:

Ludvika är en charmig stad med en mix av moderna bekvämligheter och historisk atmosfär. Besökare kan njuta av stadens vackra natur med sina många sjöar, skogar och vandringsleder. Staden erbjuder också ett utbud av kulturella sevärdheter, inklusive museer, konstgallerier och historiska platser. Ludvika har också ett levande stadsliv med restauranger, caféer och butiker där besökare kan uppleva lokal mat och shopping.

Kommun: Ludvika kommun omfattar inte bara staden Ludvika utan även omgivande landsbygd och mindre samhällen. Kommunen sträcker sig över ett stort geografiskt område och omfattar både tätbebyggda områden och natursköna landskap. Ludvika kommun är känt för sin starka sammanhållning och sitt engagemang för lokal utveckling och välfärd.

Kända personer från Ludvika:

 • Björn Edvard Kenneth Jadling, född den 22 mars 1939 i Ludvika och avliden den 4 september 2021 i samma stad, var en svensk vissångare som lämnade ett bestående avtryck inom den svenska musikscenen.
 • Nils Gustafsson, född den 26 februari 1910 i Ludvika och avliden den 30 januari 1989 i Uppsala, var en svensk präst och skådespelare som gjorde betydande insatser inom både kyrkan och teatern.

Kända idrottare från Ludvika:

 • Rolf Zetterlund, född den 2 januari 1942 i Ludvika, är en svensk före detta fotbollsspelare som gjorde avtryck inom svensk fotboll under sin karriär.

Kända företag från Ludvika:

 • ABB, en global ledare inom kraft- och automationsteknik med en betydande närvaro i Ludvika.

Mora

Mora Kommun

Mora, beläget vid Siljan-sjön, är en stad med en rik kulturell arv och en stark koppling till traditionella svenska aktiviteter som skidåkning och träsnideri. Staden är en del av Mora kommun och har en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden.

Moras historia:

Mora har en lång historia som centrum för träsnideri och hantverk. Staden är mest känd för att vara startpunkten för Vasaloppet, en av världens största längdskidåkningstävlingar. Moras traditionella träsnideri är också en viktig del av stadens kulturella arv.

Kort beskrivning för besökare:

Mora erbjuder besökare en unik mix av traditionell kultur och naturskönhet. Staden är hem till Zornmuseet, som hyllar konstnären Anders Zorn, och Vasaloppets museum, som berättar historien om den legendariska skidtävlingen. Dessutom erbjuder Mora många möjligheter till utomhusaktiviteter, såsom skidåkning, vandring och båtliv på Siljan-sjön. Mora kommun omfattar inte bara staden Mora utan också omgivande landsbygd och mindre samhällen. Kommunen har en aktiv lokal förvaltning och erbjuder invånarna en mängd olika samhällsservice och fritidsaktiviteter.

Kända personer från Mora:

 • Anders Zorn, en framstående svensk konstnär och skulptör, född i Mora.
 • Anders Joacim Cans, född den 19 februari 1970 i Mora, är en framstående svensk sångare och låtskrivare, mest känd som medlem i det välkända heavy metal-bandet Hammerfall sedan 1996.

Kända idrottare från Mora:

 • Per Olov “Olle” Goop, född den 13 augusti 1943 i Mora, Dalarna, och avliden den 20 april 2022 i Stora Kils distrikt, Värmlands län, var en legendarisk svensk travkusk och travtränare. Under sin långa och framgångsrika karriär gjorde han betydande avtryck inom travsporten och blev känd för sin skicklighet och sitt engagemang.
 • Jon Olsson, född den 17 augusti 1982 i Mora, är en framstående svensk skidåkare, entreprenör, bilentusiast och influencer som har gjort sig känd både nationellt och internationellt.

Kända företag från Mora:

 • Morakniv, en av Sveriges mest kända tillverkare av knivar och verktyg.

Säter

Säter Kommun

Säter, beläget i den södra delen av Dalarna, är en stad med en rik historisk arv och en idyllisk atmosfär. Staden är en del av Säter kommun och har en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden.

Säters historia:

Säter har en lång historia som centrum för hantverk och handel. Staden är mest känd för sin välbevarade historiska stadskärna och Säters kyrka, som är en av de äldsta träkyrkorna i Sverige. Under 1900-talet var Säter också känt för sin psykiatriska institution, som fortfarande är i drift idag.

Kort beskrivning för besökare:

Säter erbjuder besökare en atmosfär av lugn och ro med sin historiska charm och vackra omgivningar. Staden är perfekt för en avkopplande semester med promenader genom stadens pittoreska gränder och besök på lokala hantverksbutiker och caféer. Dessutom finns det många möjligheter till utomhusaktiviteter, såsom vandring och fiske i de omgivande skogarna och sjöarna.

Kända idrottare från Säter:

 • Glenn Per Nyberg, född den 12 oktober 1988 i Säter, är en svensk fotbollsdomare som har gjort sig ett namn inom svensk fotboll.
 • Jens Mikael Jakobs, född den 5 mars 1985 i Säter, är en svensk professionell ishockeyspelare som har gjort sig känd inom den svenska ishockeyscenen. Jakobs har spelat för flera olika klubbar under sin karriär och har visat på sin talang och skicklighet på isen.
 • Alva Sara Lovisa Hjalmarsson, född den 10 september 1991, är en svensk före detta friidrottare från Säter i Dalarna, och hon blev senare triathlet, medlem av Säter IF. Hennes idrottsliga prestationer har gjort henne känd både nationellt och internationellt.

Kända företag från Säter:

 • Sätergläntan, en av Sveriges mest kända hantverkscentra som erbjuder kurser och aktiviteter inom traditionella hantverk.

Gagnef

Gagnef Kommun

Gagnef, beläget vid Dalälven, är en stad med en rik natur och en mångsidig kulturell scen. Staden är en del av Gagnef kommun och har en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden.

Gagnefs historia:

Gagnef har en lång historia som centrum för jordbruk och fiske. Staden är mest känd för sin vackra natur och sina traditionella byggnader längs Dalälven. Under 1800-talet upplevde Gagnef en betydande tillväxt tack vare utvecklingen av träindustrin och pappersproduktionen.

Kort beskrivning för besökare:

Gagnef erbjuder besökare en unik upplevelse av Dalarnas naturliga skönhet och kulturella mångfald. Staden är perfekt för naturälskare med sina många vandringsleder, fiskevatten och möjligheter till kanotpaddling längs Dalälven. Dessutom erbjuder Gagnef en rad kulturella evenemang och festivaler under året, inklusive musikfestivaler och konstutställningar.

Kända personer från Gagnef:

 • Mats Eriksson, född 1958 i Mockfjärd, Dalarna, är en framstående svensk dragracingförare som har gjort sig känd genom sina imponerande prestationer inom sporten. Han har uppnått stor framgång både nationellt och internationellt och har blivit hyllad för sina banbrytande prestationer.

Kända idrottare från Gagnef:

 • Ingemar Stenmark, en av de mest framgångsrika alpina skidåkarna genom tiderna, född i Joesjö, en by i Gagnef kommun.

Kända företag från Gagnef:

 • Gagnefs Industri AB, ett företag som specialiserat sig på träbearbetning och tillverkning av möbler och byggnadsmaterial.

Dalarna är mer än bara en geografisk region i Sverige; det är ett rikt kulturellt arv och en plats där tradition möter modernitet. Varje stad och samhälle i Dalarna bär på unika berättelser, från de djupa skogarna i Gagnef till de idylliska omgivningarna i Mora och den pulserande energin i Falun. Genom åren har Dalarna givit upphov till enastående personligheter inom idrott, konst, musik och mycket mer, vilket har präglat både Sveriges och världens historia.

Oavsett om du är sugen på att utforska Dalarnas rika kulturarv, njuta av den fantastiska naturen eller bara ta del av den varma gästfriheten från lokalbefolkningen, kommer Dalarna att välkomna dig med öppna armar. Så ge dig ut och upptäck allt som Dalarna har att erbjuda – du kommer inte att bli besviken.