Tony Rickardsson

Avestas stolthet är utan tvekan Tony Rickardsson. Han har dominerat speedwayvärlden i många år och vunnit 6 individuella VM-titlar, 20 Grand Prix-segrar och 6 individuella SM-titlar. Rickardsson har visat att vilja och envishet, kan göra vem som helst till en mästare.

Uppväxt och karriär

Tony Rickardsson föddes i Avesta 1970. Under de tidiga åren i hans liv var det ishockey och speedway som lockade mest. Som tonåring visade Tony att han var en mycket duktig hockeyspelare och spelade för Dalarnas TV-pucklag. Om han inte hade varit lika duktig i speedway hade valet fallet på hockeyn. Tony gillade aldrig idén om att andra människor skulle bestämma hans träningsupplägg. Istället för hockeyn valde Tony speedway. Vid tre års ålder hade han fått sin första motorcykel från pappa Stig, som själv tävlat på elitnivå i motocross. Det var också tydligt att Tony hade en enorm vilja att vinna när han tävlade. Hans tuffa inställning och beslutsamhet att bli bäst, var väldigt avgörande för de kommande åren som junior.

Rickardsson hade aldrig en bra utrustning i början av sin juniorkarriär. Det blev ofta mekaniska fel på motorcykeln och familjen hade heller inte mycket pengar att bistå. Trots att talangen och viljan fanns, hade han det mycket svårt inledningsvis. Det var först vid 20-års ålder, som bitarna började falla på plats. Rickardsson skrällde och vann SM i Stockholm. Året efter vann han VM-silver individuellt och med landslaget. Hans första VM-guld kom 1994. Rickardsson var nu etablerad i världstoppen och ständigt ett orosmoment för sina motståndare.

Skador

Speedway är en tuff sport i många avseenden, inte minst när det gäller till skador. Under 1995 fick Rickardsson ta emot många smällar mot kroppen. Han kraschade våldsamt i Abensberg och skadade sig både i ansiktet och höften. Dessutom fick han en skadad vänsteraxel i London, men fortsatte tävlingen och lyckades komma tvåa i VM-serien. De kommande åren lyckades han hålla sig borta från skador och krascher, vilket resulterade i tre individuella VM-guld. Men från 2003 och framåt kom smällarna ännu mer frekvent. Efter en otäck krasch i en seriematch i Hagfors 2003, fick Rickardsson en hjärnskakning och funderade på att avsluta karriären. Trots att han vann VM i överlägsen stil två år senare, dök nya skador upp. Med skadad svanskota och bäckenben, sprucken hjälm, skadad handled, en sten mot ögat och en ny hjärnskakning, bestämde sig Rickardsson för att avsluta karriären med en sista säsong 2006.

Video: En av Tony Rickardssons många krascher under karriären.

Trots alla smällar Rickardsson fick ta emot, var han alltid en fighter som vägrade ge upp. Många gånger hände det att han fortsatte att tävla, trots att läkarna bestämt sa nej. Trots det vägrade Rickardsson att ge upp. Även om det var svårt för kroppen att prestera väl, försökte han att vinna till varje pris.

Utmärkelser och livet efter karriären

Trots att många vet att Tony Rickardsson har varit en stor idrottsman och fått utmärkelser som Bragdguldet och Jerringpriset, känner svenskarna till honom på andra sätt. Komikern Robert Gustafsson har genom sina imitationer av Rickardsson, hjälpt till att få upp ögonen för speedwayproffset. Efter speedwaykarriären tävlade Rickardsson i Porche Carrera Cup Scandinavia, där han vann åtta deltävlingar och kom tvåa som bäst. Han deltog också i danstävlingen ”Let´s Dance” 2008 med danspartnern Annika Sjö och slutade tvåa. För närvarande arbetar Tony Rickardsson för Swedish Match, där han är utsedd till Area Manager för Öst och Centraleuropa. Rickardsson är far till tre döttrar och en son. Hans fru Christina Rickardsson, träffade han i samband med Let´s Dance.