Världens största sporter

När vi tänker på stora sporter brukar fotboll vara den som dyker upp i tankarna allra först. Just fotboll är en mycket omtyckt sport i större delarna av världen, med över 250 miljoner spelare och mer än 4 miljarder fans. Men det finns även andra sporter som är stora och populära både att utöva och titta på. Faktum är att fotboll inte är den största sporten sett till antal utövare.

Cricket är också en stor sport, även om den inte är så stor här i Sverige. Det är en av världens största sporter sett till antal fans och brukar vanligtvis klassas som nummer två på popularitetslistan. När det kommer till utövare av sporter och inte fans är dock volleyboll den sport som sägs ha flest utövare.

Världens största sporter sett till fans

När det kommer till sporterna med flest fans är fotboll alltså störst och åtföljs sedan av cricket. Därefter kommer basket, som är stort i bland annat USA, Kanada och Kina. Hockey är den fjärde största sporten sett till antal fans, och det gäller landhockey såväl som ishockey. Tennis är den sport som är femte störst med inte mindre än en miljard fans världen över.

Världens största sporter sett till utövare

Listan över världens största sporter ser annorlunda ut när vi tittar på hur många utövare de har. Som vi nämnde ovan är det då volleyboll som är den allra största sporten. Cirka 800 miljoner människor spelar volleyboll världen över. En av anledningarna till att så många spelar volleyboll är att sporten är vanlig i stora länder såsom Brasilien, Kina och Ryssland.

Nummer två av sporterna med flest utövare är basket. Nu tänker du kanske att basket måste vara störst i USA, men faktum är att sporten har flest utövare i Kina. Av runt 450 miljoner utövare kommer 300 miljoner från Kina. Även den tredje största sporten utövas av flest kineser, nämligen pingis. Runt 300 miljoner människor i världen roar sig med sporten.

På en fjärdeplats kommer fotbollen när det kommer till antalet utövare. Runt 265 miljoner människor spelar fotboll i världen. Brasilien, Tyskland och USA är de länder där flest människor spelar fotboll.

När det gäller Sveriges största sporter ser det lite annorlunda ut. Fotboll är sporten med flest utövare i Sverige, åtföljt av golf. På tredje plats i Sverige kommer en sport som inte ens finns med på utländska topp tio-listan, nämligen friidrott. Sverige har dessutom många duktiga tävlande i just friidrott.