Bästa idrottsstjärnor någonsin från Falun

Att Falun är Dalarnas huvudstad nummer ett när det kommer till att fostra framgångsrika idrottsstjärnor är det få som skulle säga emot. Vinnarkulturen sitter i stadens starka föreningsliv och för oss är det därför självklart att göra en lista med tidernas bästa idrottsstjärnor någonsin från Falun. I listan har vi valt att exkludera systrarna Kallur och istället fokusera på andra idrottspersonligheter från Falun som satt Sverige på världskartan i sina respektive sporter!

Mattias Ekström

Den 38 år gamla Falusonen Mattias Ekström, uppväxt i Snickarbo i Avesta, är en av Sveriges mest framgångsrika rallyförare genom tiderna. Ekström kör i det tyska standardvagnsmästerskapet (DTM), där han stått som segrare år 2004 och 2007. Dessutom hamnade han tvåa i DTM 2005 och har även vunnit tävlingen Race of Champonship tre gånger (2006, 2007 och 2009).

Ekström blev, tack vare sina framgångar i DTM och Race of Championship år 2007, nominerad både för Jerringpriset och Årets manlige idrottare. Under sin karriär har Ekström hamnat på pallen hela 78 gånger i DTM, varav 24 stycken varit segrar.

Maria Hjorth

Maria Hjorth började spela golf redan som femåring i Aspeboda. Redan i tidig ålder sågs hon som en stor talang och deltog i många tvålningar runt om i landet. Utöver golfen spelade Hjorth även curling och har ett flertal SM-guld i sporten. Trots att hennes framgångar inte kan mätas med Annika Sörenstams, som ofta är med på listor över Sveriges bästa golfare genom tiderna, så har 43-åringen från Falun definitivt gjort ett avtryck i golfhistorien.

Hjorts karriär som golfproffs började år 1996 och efter debuten tog det inte lång tid innan hon tävlade på USA-touren. Totalt har hon spelat in över 56 miljoner kronor under sina år på LPGA-touren. Hon var även med i det Europa-lag som vann Solheim Cup år 2002.

Sammanlagt har hon 3 segrar från LPGA-touren (1999 SAFECO Classic, 2007 Navistar LPGA Classic och 2010 LPGA Tour Championship), samt fyra segrar på Europatouren (1997, 1998 och 1999 i Praia d’El Rey European Cup och 2004 i Ladies English Open). År 2015 gjordes även en utställning om Maria Hjorth på Dalarnas idrottsmuseum i Falun.

Tomas Jonsson

Den före detta ishockeyspelaren Tomas Jonsson, även kallad Lill-Affa, räknas som en av de största spelarna någonsin i svensk ishockeyhistoria. Efter att Jonsson börjat sin karriär i Falu IF flyttade han som 17-åring till Örnsköldsvik och började spela med MoDO. Under sin första säsong i MoDo 1977-78 spelade Jonsson både för Småkronorna och Juniorkronorna. Ett år senare tog han steget upp till seniorlandslaget och var med och kammade hem bronset i VM i Moskva 1979.

År 1981 flyttade Jonsson över till USA där han började spelade för New York Islanders. Efter 8 år i New York och en säsong i Edmonton flyttade Jonsson slutligen hem till Sverige igen för att avsluta karriären i Leksand.

Tomas Jonsson lade skridskorna på hyllan efter säsongen 1998, då med ett VM-guld, fyra VM-silver, ett VM-brons, ett OS-guld, ett OS-brons, ett SM-guld och två Stanley Cup-titlar i bagaget. Dessutom är Jonsson med på Svenska Ishockeyförbundets lista ”Svensk ishockeys Hockey Hall of Fame” med de största svenska ishockeystjärnorna genom tiderna.

Walter Steiner

Vi avslutar listan med en oväntad joker: schweizaren Walter Steiner. Steiner är en av tidernas mest framgångsrika backhoppare med ett OS-silver, två VM-guld och ett VM-silver. Han var som störst under början och mitten av nittiotalet då han vann ett flertal backhoppartävlingar i Tyskland och Österrike.

Efter att Steiner avslutat karriären år 1978 blev han assisterande tränare för det Schweiziska backhoppningslandslaget. Men vad har då Walter Steiner med Falun att göra?

Jo, sedan 1990 är Steiner bosatt i Falun då han gifte sig med en Falutjej. Under sina år i staden har Steiner bland annat jobbat som snickare, slöjdlärare och hantverkare. Steiner är med andra ord ingen Faluson, men däremot fortfarande värd en plats på listan!